Гръцките депутати ще гласуват договора с Македония в четвъртък 21.01 | 17:29

Преспанското споразумение вече се дебатира в парламента в Атина

От iNews.bg

Гръцкият парламент ще гласува споразумението за името на Македония в четвъртък, съобщи парламентарен представител, цитиран от Ройтерс, предаде БНР. Днес започва обсъждане в парламентарните комисии в Атина на Договора от Преспа. До края на седмицата той трябва да бъде гласуван от депутатите. Първо той ще мине през Парламентарната комисия по отбрана и външни работи, където трябва да получи одобрението на депутатите.

Опозицията обвини правителството в използване на сълзотворен газ вчера на митинга срещу мирна демонстрация и поиска оставката на министри.

Думата "Македония" раздели гърците. Прегрупират се и силите в парламента. Депутатите от опозицията, които са склонни да подкрепят договора, са изключени от партиите. Остри дебати се водят в медиите.

Организаторите на митинга в Атина, както и опозицията, критикуват ръководството на полицията за сблъсъците пред парламента вчера, където сред ранените има и 25 полицаи. Според вестник "Авги" организирани групи анархисти са нападнали охраната на парламента.

"Иефимерида " подчертава гневът на гърците за сълзотворния газ срещу деца и възрастни хора. "Прото тема" съобщава - "полицията се предаде на шепа анархисти".

Опозицията настоява за оставката на двама министри във връзка със случилото се вчера на митинга.

Очаква се през тази седмица Договорът със Скопие да премине обсъждане в парламента и ще бъде гласуван до петък. Депутати от СИРИЗА заявиха, че имат достатъчна подкрепа, за да се ратифицира споразумението със Скопие.

Водещи

Най-четени