Глобална пандемия на новия коронавирус прогнозират експерти 04.02 | 18:00

Русия се подготвя за възможно масово заразяване

От iNews

Според експерти съществува голяма вероятност избухването на епидемията в Китай, причинена от от новия коронавирус, бързо да прерасне в световна пандемия. За това съобщава Science Alert, пише Lenta.ru.

Антъни Фочи, директор на американския Национален институт по алергология и инфекциозни болести прогнозира, че е почти сигурно, че това ще се случи много скоро. Причината според него е, че коронавирусът много лесно се предава от човек на човек. Въпреки това инфекциозната болест трябва да отговаря на редица критерии, включително разпространение в няколко страни и на всички континенти, както и заразяване на много голям брой хора.

Глобалните пандемии обикновено се причиняват от нови вирусни щамове, които се различават от вече циркулиращите сред човешката популация, като хората практически нямат имунитет към нововъзникналите вируси.

Типична епидемия е по-локализирано огнище и разпространението на коронавирус все още съответства именно на това определение. В същото време редица специалисти се съмняват, че разпространението на болестта може да бъде спряно.

В Русия зам.-министърът на здравеопазването Сергей Краевой заяви по веме на заседание на здравната комисия в Държавната дума, че макар към момента в страната да не се прогнозира разпространение на смъртоносното заболяване, ведомството вече се подготвя към възможно масово заразяване.

"Що се отнася до заразените, не бих говорил за "расова принадлежност” на вируса, тъй като с разболяват всички”, отговори на депутатско питане по време на същото заседание шефът на Роспотребнадзор Вячеслав Смоленский.  По думите му повечето заболели са китайци, защото епицентърът на заразата е именно в тази държава. Няма избирателно заразяване”, подчерта той.

На свой ред Сергей Краевой акцентира: "Нищо не опровергавам и нищо не потвърждавам. Казвам това, какво пише в пресата – че вирусът  засяга предимно мъже от монголоидната раса. Не можем да прогнозираме как ще се развие тази инфекция у нас".

Същевременно той отбеляза, че "това не ни успокоява, ние се подготвяме за възможно масово заразяване”.

Заместник-министърът каза още, че се провеждат уебинари с лекарите по региони за диагностиката, маршрута, лечението и рехабилитацията на пациенти, които може да бъдат заразени с новия коронавирус.

И подчерта, че все още няма разработена ваксина срещу коронавируса. "Всъщност в момента няма лекарства срещу болестта. А да се създаде самата ваксина, ако тя има определена биотехнологична платформа, не е трудно. За да се  разработи тази основа, са необходими буквално няколко месеца - от два до пет", твърди той.

Според него най-трудното и времеемко е да се изпита ваксината, което изисква тестване върху клетки, дребни и по-едри животни, както и същински клинични изследвания. "А за да се направи това, е необходим жив местен (естествен, вроден) вирус. Ние, за съжаление, в момента не разполагаме с този толкова важен жив вирус", призна руският зам.-министър.

В отговор на журналистически въпрос той заяви по-късно, че лекарите се опитват да изолират щама на новия коронавирус от кръвта на двамата китайци, хоспитализирани в Руската федерация.

Краевой разкри още, че вече има определено място, където руснаци и граждани на страните от ОНД ще бъдат евакуирани от Китай. Натам са изпращани медицински работници. Той обаче отказа да уточни къде се намира това място. По-късно той поясни само, че се разглеждат три възможни обекта, но още няма окончателно решение по въпроса.

По-късно стана ясно, че зона на карантината за евакуираните от Китай руски граждани ще е Тюменскса област. По думите на вицепремиера на РФ Татяна Голикова стана ясно, че там ще бъдат настанявани и гражданите на Евразийския икономически съюз, както и тези на Украйна.

Превод и редакция: iNews

Водещи

Най-четени