Изнудват българин в Норвегия. Той ще се жалва на краля и премиера 19.01 | 13:14

Все едно гледам мутренските времена в България, казва Валентин Желев

От Кристиан Костурков

Българин е изнудван в Норвегия. За рекета върху него, от който е пострадал и финансово, и здравословно, той възнамерява да пусне жалба до краля, премиера, парламента на Норвегия, както и до властите в България и др. За проблема съобщава самият той. Валентин Желев ще се обърне към тези институции за съдействие срещу измама в особено големи размери, извършена от две норвежки фирми. Това ще стане след като делото мине на първа инастанция в зависимост от постановлението на съда. Към момента е насрочено дело на първа инстанция, което ще се гледа в градския съд в Кристиансанд (южна Норвегия) на 31 януари.

От 8 години Валентин Желев легално пребивава в Кралство Норвегия. От април 2016 г. има норвежко гражданство на базата на законовите изисквания на страната. В жалбата - в размер на 18 страници, той разказва сагата си, от която е с влошено здраве и по груби сметки финансовите вреди възлизат към момента на над 110 000 евро - буквално целият му труд за 5 години.

1841974 Според Желев той е жертва на безпрецедентен за държава като Норвегия натиск, който оприличава на мутренските времена в началото на 90-те години у нас.

Историята започва през 2012 г. Тогава той регистрира своя фирма и закупува на лизинг газстанция (за пропан бутан). Още в първите дни се свързва с норвежка компания, която да извърши основен технически контрол. От този момент започнал и рекета. Става дума за груб натиск за смяна на доставчика на газ, за кражба на собствеността на газстанцията му, за заплахи и тероризиране при всяка възможност. В жалбата Желев описва неволите и тегобите, които го преследват от началото на проблема, но е твърдо решен да се пребори като Давид с незаконния натиск върху него. 

Водещи

Най-четени