Норвегия отложи рестарта на имунизациите с AstraZeneca поне до 15 април 26.03 | 15:00

Местни учени са стигнали до извода, че имунният отговор, предизвикван от ваксината, може да допринесе за образуване на съсиреци

От iNews.bg

Норвежките власти отново отложиха решението си за подновяване на ваксинациите с препарата на "АстраЗенека", съобщи Франс прес, предаде БНР.

Решението не се очаква преди 15 април, уточниха властите.

"Вярваме, че е наложително да проведем още разследване на случаите," заяви директорът на норвежкия институт по обществено здраве.

Норвегия спря имунизациите с ваксината на британско-шведската компания, след като няколко души бяха приети в болница с кръвни съсиреци, имаше и смъртни случаи.

Същевременно група норвежки учени стигна до заключението, че препаратът на "АстраЗенека" предизвиква имунен отговор в организма, при който образувани антитела могат да допринесат за възникване на тромбози - кръвни съсиреци.

През март - като предпазна мярка, редица страни прекратиха употребата на ваксината на "АстраЗенека" поради съобщения за образуване на тромби и нарушения на съсирването на кръвта при ваксинирани. На свой ред компанията публикува документ с уверения за безопасността на своето лекарство, добавяйки, че нейните констатации се основават на данни за повече от 17 милиона души, ваксинирани в Европейския съюз и Великобритания.

Регулаторът на ЕС (ЕМА) обяви ваксината на "АстраЗенека" за безопасна и ефективна на 18 март. Веднага след това бе съобщено за възобновяване на ваксинацията в Германия, Франция, Италия, Португалия, Испания, Словения и Нидерландия, както и у нас.

Водещи

Най-четени