Сутрешна сделка между евролидерите, Бойко разясни, че България получава 29 милиарда евро чрез ВИДЕО 21.07 | 08:04

В "Туитър" председателят на Европейския съвет Шарл Мишел оповести новината с една дума "Сделка". "Направихме го! Европа е единна и силна"

От iNews.bg

Европейските лидери постигнаха споразумение по бюджета на ЕС за следващите 7 години и плана за възстановяване от кризата с коронавируса. Това стана след заседание, продължило 4 денонощия, което беше на път да постави рекорд по своята продължителност. 

В "Туитър" председателят на Европейския съвет Шарл Мишел оповести новината с една дума "Сделка". "Направихме го! Европа е единна и силна", каза той на започналата преди малко пресконференция заедно с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен". Президентът на Франция Еманюел Макрон пък определи днешния ден като "исторически за Европа".

Цифрите за бюджета на ЕС за следващите 7 години, както и за възстановителния план са без промяна - сътоветно 1.074 трилиона евро и 750 млрд. евро. Според това, което вчера бе оповестено пред медиите, от тях 390 млрд. ще се отпускат под формата на безвъзмездни средства, а 360 млрд. - на заеми. 

Намалени са обаче парите за кохезия, устойчивост и ценности от над 380 млрд. евро на близо 378 млрд. Сериозно орязване бе залегнало за фонда за справедлив преход, който трябва да помогне за прехода към зелена и дигитална Европа - от 30 млрд. на 10 млрд. евро. 

Към текста за върховенството за закона бе добавено, че трябва да се спазват принципите на обективност, недискриминиране и еднакво третиране на страните-членки, както и че процесът трябва да се извършва на подход, основан на доказателства. 

Увеличават се отстъпките за най-големите нетни вносители в бюджета на ЕС - Германия, Австрия, Нидерландия, Швеция и Дания, като за Германия тя е над 3,5 млрд. евро.

Водещи

Най-четени