Сблъсъци между мигранти и местни на Лесбос 04.02 | 14:43

Областният управител поиска Атина да обяви извънредно положение

От iNews.bg

На остров Лесбос напрежението между мигрантите и местните жители вече е извън контрол. Областният управител поиска правителството да обяви извънредно положение. Жителите на островите са в готовност за гражданско неподчинение, предаде БНР.

Над 2000 мигранти и бежанци, които от месеци чакат да се разгледат молбите им за убежище, протестират с искане да им разрешат да отпътуват за други европейски страни. Напрежението ескалира и те започнаха да палят ниви. Една от тях се намира близо до електростанция и имаше опасност от експлозия.

Полицията успя да ги спре със сълзотворен газ и предотврати подпалването на сгради, след което от Атина пристигнаха частите за борба с безредиците.

По същото време се проведе и контрапротест на жителите на Лесбос срещу мигрантите и високата престъпност. Те поискаха незабавното им изселване.

Наложи се областният управител на Егейските острови да поиска обявяване на извънредно положение не само на Лесбос, но и Хиос и остров Самос.

На остров Лерос мигрантите нападнаха местната болница и откраднаха всичко, до което успяха да стигнат.

Полицията и кметът едва успяха да ги усмирят.

Парламентът в Атина гласува и прилага нова наредба за отдаване на бежански статут, но повечето от мигрантите нямат право на закрила и не желаят да бъдат депортирани в Турция.

Жителите на егейските острови обаче твърдят, че са загубили доверието си към правителството и заплашват да блокират пристанища и летища.

Ако това се случи, действително ще се потвърдят думите на кметовете "Лесбос е буре с барут и всеки момент може да се взриви".

Правителството изгражда вече 20 затворени лагери, където ще се настанят само бежанци, докато мигрантите ще се връщат в Турция в рамките на месец. За сега това е само план, а в действителност се изчерпа търпението, както на мигрантите, така и на гърците.

Водещи

Най-четени