Испански учени: Без разговори в метрото и автобуса, за да спрем разпространението на COIVD-19 02.11 | 11:21

Разговорите в градския транспорт увеличават значително риска от предаване на коронавируса

От iNews.bg

Учени от Испанския национален съвет за научни изследвания препоръчват хората да не разговарят, докато пътуват с метрото или обществения транспорт, за да се спре разпространението на коронавируса.Идеята си обясняват с факта, че според проучванията, тази мярка би намалила значително риска от заразяване, предаде БГНЕС.

Месеци наред епидемиолози от цял свят призовават за по-строги мерки срещу разпространението на вируса по въздушен път. Освен спазването на дистанция, поддържането на добра хигиена и носенето на предпазни маски, се препоръчва и проветряване като една от ключовите мерки срещу разпространението на заразата.

Според Мария Круз Мунгион, към вече изброените трябва да е добави още една мярка – мълчание в обществения транспорт.

"Би било идеално, ако метрото инициира "постоянна тишина”. Мълчанието и подходяща маска намаляват риска. Ако разговаряме по телефона или разговаряме по-високо, защото в метрото е шумно, се отделят 50 пъти повече аерозоли”, твърди тя.

Тази мярка е много важна, тъй като в метрото няма вентилация, а ако някой вирусоносител ползва метрото, е важно въздухът да бъде по-малко замърсен. Според учените, тази мярка трябва да се отнася и за останалите видове обществен транспорт.

Водещи

Най-четени