Словения ще отстъпи автомагистралите си на концесионери 15.09 | 18:37

За да не тежи поддръжката им на държавния бюджет

От Андриян Георгиев

Словенското правителство е решило да даде мрежата от автомагистрали в страната на дългосрочна концесия, за да осигури липсващите средства във все по-изтъняващия държавен бюджет, предаде Танюг, цитирана от БТА.

Словенският министър на икономиката Радован Жеряв, съобщавайки новите мерки за оживяване на икономиката, каза, че даването на автомагистралите на концесия ще донесе средства за финансиране на инвестиционни проекти чрез директни държавни вложения и партньорство на държавата с частни фирми.

"Нашето намерение е скоро да обявим конкурс за консултанти, които до пролетта да намерят инвестиционен капитал за важни инфраструктурни проекти", каза Жеряв в предаване на словенската телевизия, в което обеща и "война" със сивата икономика.

Опитът на Словения да набави средства от продажба на винетки като форма за събиране на пътна такса не успя, защото набраните средства се оказаха много по-малко от очакваното. През последните години Словения изгради мрежа от автомагистрали и тази инвестиция струваше на държавата почти 7 млрд. долара, което бе четири пъти повече от планираната сума.

Има подозрения, че разликата в разходите за изграждане на пътищата е отишла в банковите сметки на строителната мафия.

Водещи