България е сред страните, които подкрепят идеята за въвеждането на т. нар. ваксинационен паспорт 15.03 | 19:20

България е сред страните, които подкрепят идеята за въвеждането на т. нар. ваксинационен паспорт

От iNews.bg

На 17 март Европейската комисия ще представи предложението си за създаване на "дигитален зелен паспорт". Документът ще служи като средство за пътуване с туристическа или работна цел. Тъй като "зеленият пропуск" ще бъде законодателно предложение, той ще трябва да получи одобрението на Европарламента. Идеята е да влезе в сила съвсем скоро, за да улесни пътуванията в Европейския съюз. Паспортът ще бъде електронен и ще съдържа информация дали дадено лице е ваксинирано или не, ако не е – какъв е резултатът от PCR теста му или пък информация, че се възстановява след Covid-19, обясни председателят на европейската комисия Урсула фон дер Лайен:

"Говорим за минимално количество данни, необходими за всеки сертификат. Държавите-членки трябва да побързат с подготовката и въвеждането им в националните здравни системи, ако искаме ковид сертификатите или дигиталните зелени паспорти да влязат в сила до лятото. Европейската комисия ще координира работата по сигурността и оперативната им съвместимост."

Стандартизираната информация ще бъде достъпна за всички страни от Европейския съюз, а Комисията ще оказва съдействие на страните-членки за техническата подготовка на паспортите и ще гарантира сигурността на данните в тях, стана ясно от думите на говорителя на еврокомисията Кристиян Виганд:

"Държавите вече се разбраха за данните, които те ще съдържат още през януари, а Европейската комисия е готова да координира работата по сигурността на тези паспорти и свързването на националните здравни системи. Целта е да гарантираме свободното движение в ЕС. Гарантираме, че ще бъдат използвани по-възможно най- сигурния начин и ще разгледаме всички варианти, за да избегнем дискриминация."

На 17 март се очаква да бъде обсъден по-детайлно планът за разработването на "зеления паспорт". Заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас вече предупреди, че документът няма да е препоръчителен, а задължителен, тъй като ще се основава на европейски договори и принципа на свободното движение:

"Живеем в извънредни времена и това изисква извънредни мерки. Това ще бъде законодателно предложение. Създали сме група, която активно работи върху различните приложения на зелените паспорти – Стела Кириакиду, Тиери Бретон, Дидие Рейндърс, Илва Йохансон, включително и аз. Ние разглеждаме сертификатите от всички възможни ъгли и работим денонощно."

Очаква се освен дигитални, тези сертификати да могат да бъдат представяни и на хартия. Въвеждането им обаче среща и неодобрението на част от европейските лидери, които изразиха притеснения, че това ще направи ваксинирането задължително, а не пожелателно, каквото е в момента.

Срещу това ваксината да бъде условие за пътуване се изказаха и френският президент Еманюел Макрон, както и германският канцлер Ангела Меркел.

България е сред страните, които подкрепят идеята за въвеждането на т. нар. ваксинационен паспорт.

Водещи

Най-четени