Проблеми с един от производителите на ваксината на Johnson & Johnson 01.04 | 19:19

Произведена от Emergent партида не отговаря на стандартите за качество

От iNews.bg

Акциите на американската биофармацевтична компания Emergent BioSolutions Inc. поевтиняха с над 7% преди старта на търговията на Уолстрийт в четвъртък, след като компанията Johnson & Johnson потвърди информация, че партида от нейната ваксина срещу Covid-19, произвеждана в завод на Emergent, не отговаря на "стандартите за качество", предаде БНР.

В сряда вечерта вестник "Ню Йорк Таймс" съобщи, че 15 милиона дози от Covid ваксината на J&J са били унищожени в резултат на производствена грешка в производствена база на Emergent BioSolutions.

Според цитиран от изданието източник работници са смесили субстанции за ваксината на "Джонсън и Джонсън" и тази на "АстраЗенека". 

Emergent е американският производствен партньор на J&J, като сделката за придобиването на стойност 135 милиона долара беше обявена през април миналата година.

Последва изявление на Johnson & Johnson, че "процесът по контрол на качеството идентифицира една партида лекарствено вещество, което не отговаря на стандартите за качество в производствена база на Emergent BioSolutions, която все още няма разрешение да произвежда лекарствено вещество за нашата ваксина срещу Covid-19".

След новината акциите на Emergent Biosolutions Inc. поевтиняват с близо 7,5% преди старта на търговията на Уолстрийт, след като през последните 12 месеца те поскъпнаха с цели 71%, като в същото време широкият фондов индекс S&P 500 нарасна с 53,7%.

Водещи

Най-четени