Въпреки приятелството с Москва, Анкара е против анексирането на Крим 08.06 | 14:52

Не признаваме и няма да признаем присъединяването към Русия, обяви Чавушоглу

От iNews.bg

Турция подкрепя териториалната цялост на Украйна и няма да признае анексирането на Крим от Русия, заяви външният министър Мевлют Чавушоглу на вечерята ифтар. "Турция винаги е подкрепяла украинските граници и териториална цялост и подкрепя нейния суверенитет", каза Чавушоглу на вечеря в Анкара, предаде БГНЕС.

На ифтара са присъствали украинският външен министър Павло Климкин, лидерът на кримските татари и депутат в украинския парламент Мустафа Абдюлджемил Кинмьоглу. Събитието е било организирано то Културния център на кримските татари в Турция.

"Никога не сме забравяли за кюрдския въпрос и никога няма да го забравим", подчерта Чавушоглу, имайки предвид масовото депортиране на кримските татари през 1944 г. по време на управлението на Йосиф Сталин.

"Ние не признаваме анексирането на Крим, няма да го признаем". В Крим живее относително малка общност от татари, тюркска етническа група, която според турското външно министерство наброява около 280 000 души. Това представлява 13% от населението на полуострова.

Водещи

Най-четени