Цивилни завладяват турското военно министерство 29.09 | 11:44

След чистката 60% от персонала ще бъде от хора без пагон

От iNews.bg

Министерството на отбраната на Турция ще бъде съставено на 60% от цивилен персонал. Това съобщи в. "Милиет", позовавайки се на министър Фикри Йъшък. Промяната идва след реформи в резултат на масовата чистка в страната след проваления опит за преврат от 15 юли. Като основни извършители властите посочват проповедника Фетхулах Гюлен и мрежата от негови поддръжници, т. нар. фетхулахистка терористична организация.

След преврата Анкара обяви, че ще проведе цялостна реформа на въоръжените си сили и най-вече на отбранителното ведомство и неговите функции в управлението на армията. "Ние ще изпълняваме дейности, при които в нашето министерство на отбраната 60% от персонала ще са цивилни и 40% военни", каза министърът.

В рамките на новите промени на ключови постове във ведомството ще бъдат назначени граждански лица. Поста на министър се заема от цивилно лице, като вече такова ще бъде и заместник-министърът. Неговият пост ще поеме бившият ръководител на департамента по международна сигурност към външното министерство. Началникът на управлението на кадри ще бъде отговарящият за същите функции в министерството на земеделието. Представител на Сметната палата пък ще поеме отдела за доставки на военното ведомство, предаде БГНЕС.

След неуспешния преврат властите в Анкара уволниха повече от 4500 военнослужещи. По данни на местни медии се подготвя още една чистка във ведомството, за да може от него напълно да бъдат отстранени предполагаемите поддръжници на Гюлен.

Водещи