Николай Младенов: Войната е на три фронта 15.05 | 13:17

Ако това, което виждаме в момента, продължи още една седмица или десет дена, последствията ще бъдат много тежки, смята той

От iNews

Войната е на три фронта – единият е противопоставянето "Хамас" – Израел, вторият - сблъсъците между евреи и араби, а третият - пропагандната война. Това каза по БНР относно ескалиралия конфликт Израел – Палестина Николай Младенов, доскоро координатор на ООН за близкоизточния мирен процес.

Сред причините за днешната ситуация той открои: "Абсолютно замразеният мирен процес, абсолютното отнемане на всяка надежда у хората, че чрез мир и преговори може да се реши конфликтът по начин, който да е взаимоизгоден и за двете страни. Това е реалността, с която конфликтът живее от много години. Хората губят надежда и се радикализират и от двете страни." Без смислени преговори, които да позволят на лидерите и от двете страни да убедят населението, че мир е възможен, спиралата на радикализацията ще се засилва, коментира Николай Младенов.

 

Близкоизточният мирен процес във вида, в който международната общност го познаваше досега, е мъртъв отдавна, категоричен е Младенов.

Вътрешнополитическият дебат в Израел отдавна не признава формулата "мир срещу земя", обясни още той и допълни като усложняващ фактор това, че Газа и Западният бряг са под контрола на две съвсем различни групировки.

 Относно ситуацията в ивицата Газа Николай Младенов заяви още, че голяма част от съществуването на нормалния живот там се дължи на донорите, които "на изкуствено дишане поддържат икономиката на ивицата Газа, и на това, което Египет прави – това е кислородната линия на Газа в момента".

Ако това, което виждаме в момента, продължи още една седмица или десет дена, последствията ще бъдат много тежки, а разрушителна война ще направи Газа неуправляема, което вече няма да е само проблем на Израел, смята Николай Младенов.

Ключова роля в деескалацията на напрежението може да играе Египет, отбеляза той.

"Всички опити в миналото са показали, че натиснати отвън, страните не стигат до споразумение, което могат да изпълнят успешно в продължителен период от време."

Водещи

Най-четени