Първият дипломат на ЕС скочи на Вашингтон за санкциите срещу „Турски поток“ и „Северен поток 2“ 18.07 | 10:46

Такива тенденции наблюдавахме срещу Иран и Куба, а вече и срещу интересите на европейски компании, казва Борел

От iNews.bg

Европейският съюз категорично се противопоставя на едностранните санкции и заплахи от страна на САЩ срещу газопроводите "Северен поток-2" и "Турски поток", тъй като такива мерки противоречат на международното право. Това се посочва в изявление на първия дипломат на ЕС Жозеп Борел, предаде БГНЕС.

"ЕС е дълбоко загрижен за нарастващия брой случаи на санкции или заплахи от страна на САЩ срещу европейски компании и техните интереси. Тази тенденция наблюдаваме в Иран, Куба и наскоро в "Северен поток – 2” и "Турски поток”. ЕС категорично се противопоставя на санкциите на САЩ срещу европейски компании, преследващи законните си бизнес интереси, и смята, че екстериториалните ограничения противоречат на международното право”, се казва в текста, цитиран от ТАСС.

"Европейската политика трябва да се решава в Европа, а не от трети страни”, каза Борел. Той поясни, че в тези области, в които "интересите (в ЕС и САЩ) във външната политика и политиката на сигурност съвпадат, прилагането на координирани и насочени санкции, които се налагат от всички партньори, е от голяма полза". "Когато политическите интереси се разминават, ЕС е отворен за диалог, но преговорите не могат да се провеждат под заплахата от санкции”, заключи първият дипломат на ЕС.

Американският държавен секретар Майк Помпео в сряда заяви, че американското външно министерство ще включи "Северен поток – 2" и второто трасе на "Турски поток" в списъка на проекти, обхванати от закона "За противодействие на противниците на САЩ чрез санкции" (CAATSA). БГНЕС припомня, че това второ трасе, наричано още "Балкански поток”, минава през България.

Водещи

Най-четени