Гутериш: Големите в Съвета за сигурност е време да се разберат 28.01 | 08:26

Среща между лидерите на Русия, САЩ, Франция, Великобритания и Китай може да помогне за регулиране на отношенията, смята той

От iNews.bg

Среща на ръководителите на петте страни постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН (Русия, САЩ, Франция, Великобритания и Китай) може да помогне за регулиране на отношенията между водещите сили, които наскоро бяха загубени, казва в ексклузивно интервю за ТАСС генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, предаде БГНЕС.

"Мисля, че отношенията между водещите световни сили бяха некомпетентни. Много е важно тези отношения да функционират по-добре, всички ще се възползват от това”, каза той.

В същото време генералният секретар подчерта, че "разделението между суперсили върти центробежни сили, водещи до подкопаване на мира в различни региони".

По-рано в интервю за ТАСС постоянният представител на Русия при ООН Василий Небензя заяви, че Москва потвърждава предложението на руския президент Владимир Путин да проведе среща на лидерите на петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН и очаква новата американска администрация да реагира на това предложение.

Водещи

Най-четени