Осъдиха българин в САЩ - опитал да изнесе технологии за Русия 22.05 | 12:25

49-годишншят нашенец ще лежи зад решетките 2 години

От iNews

49-годишен българин от София е осъден на 2 години затвор в САЩ за нарушение на закона за извънредните международни икономически пълномощия (IEEPA), съобщава Нова тв, като се позовава на американското министерство на правосъдието. Българинът е опитал да изнесе контролирано електронно оборудване от САЩ за руската военна и космическа програма под фалшив предлог, признава самият той.

Според съдебни документи, подсъдимият направил запитване към производител в САЩ за покупка на радиационно закалени интегрални схеми, използвани в сателити. Тъй като тези схеми са технологии, контролирани според правилата на експортното управление, за тях са изисква лиценз от министерството на търговията на САЩ, за да бъдат изнесени за определени държави, включително Русия.

Подсъдимият казал на американския производител, че Българската академия на науките иска да закупи интегралните схеми, но производителят се отнесъл с подозрение и се обърнал към агенти на американското министерство на вътрешната сигурност в Колорадо спрингс. Действайки под прикритие, агентите се свързали с подсъдимия и предложили да продадат контролираните части, които той търсел. При общуването си с българина те установили, че той смята да прехвърли стоката от България през Финландия до краен получател в Русия. След прехвърлянето на стоката във Финландия, подсъдимият смятал да я реекспортира в Русия като използва куфар, за да избегне документиране на крайния пункт.

По-късно подсъдимият признал, че крайният получател на контролираната американска технология е руската военна и космическа програма. Подсъдимият участвал в две сделки с тайните агенти и по време на преговорите се признал за виновен пред тях. През октомври 2015 г. българинът превел на таен агент 234 938 долара за покупка на програмируеми мултичип модули с оперативна памет и драйвър. През декември 2015 г. подсъдимият превел на таен агент 122 323 долара за покупка на аналогово-цифров преобразувател.

Технологиите, които българинът търсел, са за приложение в космоса и се контролират от правила на американското министерство на търговията по съображения за национална сигурност, пише в съобщението. Той признал пред агентите, че износът на тези технологии за Русия е незаконен по американското законодателство и структурирал плащанията така, че да избегне проверки от банковите власти. 

Водещи

Най-четени