Огромна трагедия с 2 лодки с мигранти, има двуцифрен брой загинали и много в неизвестност 06.10 | 15:30

Лодките са се разбили в скали и са потънали в Егейско море, в ход са мащабни спасителни акции, но жертвите се увеличават, засега са поне 17, а 90 души липсват

От iNews.bg

Издирването на поне 90, в неизвестност продължава, след като две лодки с около 140 души потънаха. 

Най-малко 17 души се удавиха, след като две лодки с бежанци и мигранти потънаха в Егейско море, а спасителите издирваха десетки изчезнали, съобщиха гръцките власти. Последните вести от гръцки медии сочат, че 16 от загиналите са жени, има и 1 дете, а поне 90 души все още са в неизвестност, така че мащабът на трагедията се очертава да стане наистина огромен.

Асошиейтед прес

Бреговата охрана съобщи, че 15 тела са били извадени близо до източния остров Мидили (Лесбос) рано сутринта днес, след като лодка, превозваща около 40 души, е потънала. Петима души бяха спасени, а трима бяха открити на скалисто издатина близо до мястото на потъването. По-късно още 2 жени бяха намерени удавени.

Втора спасителна операция беше предприета на няколкостотин километра на запад, близо до остров Китира, където платноходка, превозваща около 100 бежанци и мигранти, се удари в скали и потъна късно снощи.

Асошиейтед прес

Китира е на около 400 километра западно от Турция и е на маршрут, който често се използва за заобикаляне на Гърция и насочване директно към Италия.

Длъжностни лица съобщиха, че 30 души са били спасени, след като лодката се е ударила в скали край пристанището на селото Диакофти в източната част на острова. Ветровете в района достигали скорост от 70 км/ч.

"Видяхме как лодката се разбива в скалите и хората се катерят по тях отчаяно, за да се опитат да се спасят. Беше ужасна гледка. Всички жители тук слязоха на пристанището, за да се опитат да помогнат", каза Марта Статаки, местен жител пред агенция Асошиейтед прес. 

Местните власти казаха, че в района ще бъде отделено училище, което да осигури подслон на спасените. Очакваше се в четвъртък да пристигнат и водолази от ВМС.

При друг инцидент, вчера турските власти спасиха 48 бежанци, изтласкани от гръцката брегова охрана към териториалните води на Турция на западния бряг на Кушадасъ.

Властите изпратиха спасителен екип до бежанците, които плаваха с гумена лодка и ги съпроводиха до турския бряг. 

Според командването на турската брегова охрана са се случили над 100 инцидента с отблъскване през август в Егейско море, като около 3700 души са били спасени. 

Анкара и глобалните правозащитни групи многократно осъждат незаконната практика на Гърция и мълчанието на ЕС, за отблъскване на търсещите убежище, заявявайки, че се нарушават хуманитарните ценности и международното право, като се застрашава живота на уязвими бежанци, включително жени и деца.

Водещи

Най-четени