Белград изтегли всичките си дипломати от Скопие 21.08 | 10:12

Властите в Македония не знаят причините, поемат охраната на сградата, в която вече няма никого

От iNews.bg

Сърбия изтегли целия персонал на посолството си в Скопие. В сградата в момента няма нито един служител, предаде БГНЕС. От македонското Министерство на външните работи съобщиха, че "са получили нота от сръбската дипломатическа мисия, в която се казва, че персоналът е извикан на консултации в Белград". Оттам уточняват, че "не са запознати с причините за това решение и в момента влизат в комуникация с външното министерство на Република Сърбия, за да установят причините довели до това решение".

"Съгласно Виенската конвенция институциите на Република Македония предприемат всички необходими мерки за защита на сигурността на посолството на Република Сърбия в Скопие", се казва още в съобщението на македонското МВнР. Сръбският посланик Душанка Дивяк-Томич изпрати SMS до сръбски журналисти, в който пише, че "не може да коментира случая и им препоръчва през днешния ден да се обадят в министерството на външните работи в Белград". Според сръбската държавна агенция "днес външният министър Ивица Дачич ще съобщи причините за заминаването на дипломатите от Скопие".

БГНЕС припомня, че между двете страни се стигна до огромно напрежение след като сръбският представител на спецслужбите в посолството им в Скопие Горан Живайлевич нахлу в македонския парламент по време на "Кървавия четвъртък" на 27 април. Тогава бяха пребити над 100 души. Сред тях и сегашният премиер Зоран Заев. Веднага след това Горан Живайлевич напусна Македония, а посланик Душанка Дивяк-Томич бе извикана в македонското външно министерство. По време на погрома в парламента Живайлевич си направи селфи.

Миналият месец пък Ивица Дачич определи като "грешка признаването на Република Македония под нейното конституционно име от страна на властите в Белград". Изявлението бе направено по време на визитата му в Атина.

В началото на юни бе разкрит секретен доклад на македонската Дирекция за сигурност и контраразузнаване /Отдел за анализ/, който е бил изпратен до директора на "Дирекцията за сигурност и контраразузнаване" Владимир Атанасовски. От него стана ясно, че през последните 9 години Република Македония е мишена на мощна подривна, пропагандна и разузнавателна дейност от страна на руското посолство в Скопие, руските разузнавателни служби, включително и чрез използването на акредитирани журналисти. Русия иска да вкара Македония в сръбско-гръцки съюз, а енергийните проекти имат за цел тотално подчинение на Република Македония.

В разкритите документи подробно се описва и дейността на сръбските агенти в Република Македония и по-специално на скандалния дипломат Горан Живайлевич /служител на сръбските спецслужби БИА, бел.ред./, лидерът на сръбската партия в Македония Иван Стоилкович, както и на депутата от партията на сръбския президент Александър Вучич Мирослав Лазански.

Водещи

Най-четени