Унгария въвежда строг закон, с който да спре бежанската миграция на нейна територи 15.09 | 21:00

Две области в страната обявиха кризисна ситуация, заради големия брой сирийски бежанци

От Йоанна Димитрова

От днес Унгария въвежда нов закон, който спира всички помощи за бежанците и забранява преминаването през територията на страната. Тежки наказания грозят всеки, който се опитва да премине оградата между Сърбия и Унгария - до 3 години затвор.

В същото направление страната обяви кризисна ситуация в два гранични окръга - Бач Кишкун и Чонград, заради масовата миграция. Този ход ще даде повече правомощия на контрола върху публичните институции и пътища и ще ускори процесите за лицата, търсещи убежище.

Десетки хиляди имигранти са преминали през Унгария по пътя им от Турция и Гърция до Германия през последните седмици, но докато Берлин е зает с настаняването на новодошлите, Будапеща прие много по-строг подход.

Европейската комисия заяви, че е поискала от унгарското правителство обяснение за новия закон за имиграцията. Водят се задълбочени разговори и се прави проверка дали законът не влиза в разрез с правилата на ЕС.

ЕС се бори да се справи с вълната от хора, опитващи се да стигнат до Европа. Държави, включително Унгария, Чехия, Словакия и Полша, са отказали да подкрепят планът, който ще изисква да приемат определен брой сирийски емигранти, търсещи убежище.

Водещи

Най-четени