Отварят черните кутии на падналия украински „Бойнг“ 10.01 | 12:21

Не се знае обаче кой ще чете записите от тях

От iNews.bg

Черните кутии на украинския самолет, който се разби в Иран със 176 души на борда, ще бъдат "отворени" днес, съобщи иранската официална агенция ИРНА, предаде БНР. Засега няма информация по въпроса кой ще преглежда данните от черните кутии.

Доказателства сочат, че иранска ракета е свалила украинския пътнически самолет, който се разби близо до Техеран тази седмица, вероятно по погрешка, заявиха западни лидери. Премиерите на Канада и Великобритания призоваха за пълно разследване на катастрофата, при която загинаха всичките 176 души на борда. Още по темата от редактора Елизабет Гогова:

Иран изключва ракетен удар от страна на своята противовъздушна отбрана. Катастрофата стана само часове, след като Иран извърши ракетни удари срещу две военни бази с американски войници в Ирак.

Американски медии спекулираха, че времето на катастрофата предполага, че машината може да е била сбъркана с американски военен самолет, тъй като Иран се е подготвял за възможен ответен удар от страна на САЩ.

Президентът Доналд Тръмп заяви, че има "подозрения" за случилото се.

На фона на напрежението след убийството на иранския командир генерал Солеймани, Иран първоначално заяви, че няма да предаде черните кутии на Боинг, компанията производител, или на Съединените щати. По-късно обаче беше съобщено, че Съветите за безопасност на транспорта на Канада и САЩ са били поканени да участват в разследването.

Канадският премиер Джъстин Трюдо стана първият правителствен лидер, който обвини директно Иран за трагедията.

"Имаме разузнавателни данни от различни източници, включително от нашите съюзници и нашето разузнаване, които сочат, че самолетът е бил свален от иранска ракета "земя-въздух".

Джъстин Трюдо обаче добави, че поразяването на самолета може да е станало случайно. 

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън повтори думите на Трюдо и заяви, че Великобритания работи в тясно сътрудничество с Канада и други международни партьори, засегнати от катастрофата. Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че възможността ракета да е свалила самолета не е изключена, но все още не е потвърдена.

Водещи

Най-четени