Откриха черните кутии на разбития над Украйна малайзийски самолет (СНИМКИ) 18.07 | 08:35

Официалната позиция на САЩ – бил е свален

От Мая Александрова

Няма оцелели от малайзийския пътнически самолет Боинг 777 с 280 пътници и 15-членен екипаж.

Самолетът е летял на 10 000 м височина. Появи се информация, че разузнавателните служби на САЩ имат данни, че самолетът вероятно е свален от ракета. До момента има информация от два радара.

САЩ вече имат официална позиция, според която самолетът е бил взривен в небето. На сателитите и радарите се вижда ракета земя-въздух, която е изстреляна от земята. На другия радар се отчита топлинна индикация от ракетата. Администрацията на президента Обама обаче смята, че в този регион Украйна няма нито възможност, нито мотиви да сваля пътнически самолет.

Има информация и че и двете черни кутии са открити. Едната е тази, която записва техническите параметри на самолета. Другата е тази, която записва разговорите между пилота и контролната кула. Самолетът не е подал никакъв сигнал за бедствие, съобщи малайзийският министър на транспорта.

На самолета е имало най-много холандци. Имало е американци, британци, германци, белгийци. Сред загиналите са 80 деца. 154-ма са холандците, 27 австралийците, 28 от Малайзия, 12 от Индонезия, 9 англичани, 4 германци и белгийци, трима граждани на Филипините и един на Канада. 15-членният екипаж е от Малайзия.

Припомняме, че вчера малайзийски пътнически самолет Боинг 777 с 280 пътници и 15-членен екипаж се разби на територията на Украйна, недалеч от руската граница. Всички на борда са загинали. Самолетът изпълнявал курс по линията Амстердам - Куала Лумпур. Украинското министерство на извънредните ситуации съобщи, че властите откриват тела в радиус до 15 километра от мястото на катастрофата.

Вече стана ясно, че световни авиокомпании спират полетите си над Украйна.

Водещи

Най-четени