Условна присъда за унгарската операторка, сритала бежанец 13.01 | 12:58

Тя продължава да твърди, че е действала при самозащита и ще обжалва

От iNews.bg

Унгарската телевизионна операторка Петра Ласло беше осъдена условно за инцидента, при който тя ритна и спъна бягащ мигрант на сръбско-унгарската граница. Наказанието й е 3 години пробация. По време на обявяването на решението тя не бе в съдебната зала, а даде показания по видеоконферентна връзка. През сълзи тя се опита да защити действията си и каза, че ще обжалва наказанието си, предаде бТВ, позовавайки се на БТА.

Съдията по делото Илес Нанази каза, че поведението на Ласло противоречи на социалните норми и допълни, че фактите не потвърждават твърденията на Ласло, че е действала при самозащита.

Инцидентът, заради който бе съдена операторката, се случи на 8 септември 2015 г. Ласло бе пратена да снима мигранти от Близкия изток, опитващи се да преминат през Унгария на път за Западна Европа. Докато снимаше край унгарско село близо до границата със Сърбия, няколко мигранти разкъсаха полицейски кордон и започнаха да тичат. По думите на операторката те сякаш се втурнали заплашително към нея. Тя се уплашила и ударила двама от бягащите в нейна посока, в това число и момиче. Всичко това било записано от други оператори. На кадрите се вижда и как Ласло спъва мигрант, носещ дете и бягащ от полицията.

След като кадрите от случилото се предизвикаха широка обществена реакция операторката бе отстранена от телевизията, за която работеше. Медията е близка до крайната десница Йоббик. В съда Ласло твърдеше, че е жертва на кампания на омраза срещу нея, че животът й се е преобърнал след инцидента, за който съжалявала ужасно много. Тя разказа, че е получила смъртни заплахи след него.

Водещи

Най-четени