Руските войски се изтеглят от границата с Украйна 22.04 | 18:05

Те обаче отиват в Крим за ново мащабно учение

От iNews.bg

От утре руската армия започва да изтегля войските, чието разполагане за военно учение в Южния военен окръг до границата с Украйна предизвика тревога в Киев, както и сред западните страни. Появиха се опасения от ново възпламеняване на конфликта в Източна Украйна. Руският министър на отбраната Сергей Шойгу изказа задоволство от проверката на войските и пристигна в анексирания от Русия Крим за началото на нови маневри, предаде БНТ.

В тях участват части на сухопътните войски, военновъздушните сили и противовъздушната отбрана, въздушно-десантните войски. Към бойните кораби на Черноморския флот се присъединяват кораби от Каспийския боен флот.

От 20 до 22 април са ограничени полетите на самолети над някои зони от Крим и Черно море. Отделно от 24 април до 31 октомври три зони в териториалните води на Русия около Крим ще бъдат затворени за чуждестранни кораби.

По повод критиките от страна на ЕС за струпването на войски до границата с Украйна, Русия отбелязва, че е свободна да разполага войски на собствената си територия както желае. Би Би Си припомня, че тези събития, както и безпрецедентното съсредоточаване на бойни кораби в Черно море предизвикаха извънредно заседание на комисията НАТО - Украйна и беше обсъдено в телефонен разговор на американския президент Джо Байдън с руския му колега Владимир Путин.

Експерти, цитирани от британската медия, отбелязват, че мащабът на маневрите в Черно море може да подхрани подозренията, че Русия готви десант на украинския бряг. Но всичко това по-скоро е демонстрация на сила, тъй като подготовката за военна операция би била далеч по-прикрита.

Водещи

Най-четени