Франция глоби Google с 500 милиона евро 13.07 | 19:14

От компанията заявиха, че са много разочаровани от решението

От iNews

Антитръстовият надзорен орган на Франция наложи глоба в размер на 500 милиона евро на американския технологичен гигант Google за неспазване на временните разпоредби на регулатора, предава Reuters.

В рамките на следващите два месеца компанията трябва да представи предложения за това как ще компенсира новинарските агенции и други издатели за използването на техните материали. Ако не го направи, тя ще бъде изправена пред допълнителни глоби в размер на до 900 000 евро на ден. От Google заявиха, че са много разочаровани от решението. 

Издателите на новини APIG, SEPM и AFP обвиняват технологичната компания, че не е започнала разговори добросъвестно с тях, за да намерят общ език за възнаграждението за използване на съдържанието на новини онлайн, съгласно неотдавнашна директива на Европейския съюз, която създава т.нар. "съседни права".

Самият случай се фокусира върху това дали Google е нарушил временните разпоредби, издадени от антимонополния орган, който настоява такива разговори да се провеждат в рамките на три месеца след заявка от страна на издателите. 

APIG, който представлява повечето големи издатели на печатни новини (Le Figaro, Le Monde и др.), остава един от ищците, въпреки че е подписал рамково споразумение. То обаче е било временно прекратено в очакване на антитръстовото решение, съобщиха източници на агенцията. 

 

Източник:"Фокус"

Водещи

Най-четени