Брюксел вади спешно €232 за борба с китайския вирус 24.02 | 12:00

Почти половината от парите отиват за изследвания и разработка на ваксина

От iNews.bg

Европейската комисия мобилизира допълнително 232 милиона евро за подготовка, превенция и възпиране разпространението на коронавируса, обяви еврокомисарят по управлението на кризи Янез Ленарчич. От тях 15 милиона ще бъдат насочени в подкрепа на страните-партньори, 100 милиона - за финансиране на научните изследвания, разработване на ваксини и лечения, а 3 млн. ще са в подкрепа на досегашните дейности като репатриране, съобщава БНР.

Европейският комисар по въпросите на здравето и безопасността на храните Стела Кириакидес добави, че това е "силно разгръщаща се ситуация. Ситуацията, с която се сблъскваме по отношение на граничния контрол, е от компетентността на държавите членки на ЕС. От решаващо значение са научните становища, оценката на риска и пропорционалните мерки. За момента ние не препоръчваме промени или налагането на ограничения"

Тя добави, че засега няма промяна в пътуванията с влак между Австрия и Италия.

Утре в Италия ще бъде изпратена мисия на Световната здравна организация и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията. Комисарите заявиха, че засега няма да призовават за връщане на граничния контрол. 

Говорителят на Световната здравна организация Кристиан Линднер потвърди, че СЗО e решила да изпрати своя мисия в италианските райони Ломбардия и Венето в опит да помогне за овладяване на коронавируса. Той добави, че банката банката Intesa San Paolo планира да затвори клоновете си в Италия заради епидемията от смъртоносния вирус.

Линднер също така подчерта, че не знае колко скоро ще има ваксина за Covid-19. Въпреки това той спомена, че "силните мерки, предприети от китайските власти, изглежда дават ефект. Това, от което се притесняваме обаче, са тези нови огнища на вируса".

"Прекалено рано е да прогнозираме каквото и да било. 14 дни са подходящ ефективен срок за поставяне под карантина", посочи представителят на СЗО.

Водещи

Най-четени