Съветът за сигурност на ООН търси вариант да няма нова война в Сирия 13.04 | 18:03

Германия скочи на Русия, Москва призовава Западът да не повтаря грешките от Либия и Ирак

От iNews.bg

Съветът на сигурност на ООН се събира на заседание, за да търси начин да се предотврати ново изостряне на конфликта в Сирия и повторно разрастване на войната. Заседанието е насрочено за тази вечер. Москва се надява, че Западът няма да се реши на авантюра в Сирия, макар през последните дни да се появиха такива индикации и то от страна на няколко държави. Според руския външен министър Сергей Лавров, химическата атака от 7 април в град Дума е постановка на спецслужба на определена държава. Новият първи дипломат на Германия Хайко Маас пък призова към единен фронт срещу Русия, предаде БНТ.

Швеция поиска ООН да изпрати оръжейни инспектори в Сирия. Берлин вече обяви, че няма да участва в удари срещу Сирия, но призова към единен фронт срещу Москва. "Ще продължим с политическия натиск върху Русия и искаме да го засилим. Промяна в руското поведение е необходимо условие за решаване на сирийския конфликт", коментира Маас.

Най-рано утре експерти по химическите оръжия ще пристигнат в предградието на Дамаск Дума, където на 7 април имаше предполагаема химическа атака, която рязко изостри противопоставянето между Запада – Русия. В тази връзка Москва посъветва да се изчака с резултатите.

"В Дума няма никакво потвърждение за използване на химическо оръжие, хлор или нещо друго. Имаме неопровержими данни,че това е било постановка, в която пръст имат спецслужбите на държава, която в момента се стреми да е в първите редици на русофобската кампания", коментира Лавров. Той не назова името на държавата. И заяви още, че се надява Западът да не се реши на авантюра в Сирия по иракски или либийски сценарии.

Анкара смята да обсъди използването на базата Инджирлик за евентуална американска операция срещу Сирия с шефа на НАТО. В миналото базата е използвана за други военни операции в Близкия изток. Йенс Столтенберг пристига в Турция на 16 април. И Путин, и Тръмп са заявили в разговор с турския президент Ердоган, че засилването на напрежението не е редно.

Междувременно ад 13 500 сирийски бунтовници и техните семейства вече са напуснали Дума, руското военно министерство разпространи кадри от продължаващата евакуация.

Водещи

Най-четени