Убиецът от Лондон бридж е излежал присъда за тероризъм 02.12 | 10:22

Жертвите са участвали в събитие, посветено на програма за реинтеграция на бивши затворници

От iNews.bg

23-годишната възпитаничка на университета в Кеймбридж от Стратфорд на Ейвън беше намушкана фатално заедно с друг бивш студент – Джак Мерит. Убитият Джак Мерит е бил координатор на програмата "Учим заедно” – за реинтеграция на бивши затворници в обществото, а Саскиа Джоунс е била доброволец в програмата. 28-годишният Хан, който извърши престъплението и по-късно беше застрелян от полицията е осъден терорист, освободен от затвора през декември 2018 г., предаде БГНЕС.

Семействата на г-н Мерит и г-жа Джоунс отдадоха почит на своите близки.

В изявление семейството на г-н Мерит го описва като "талантливо момче”, което "умря, правейки това, което обича”.

"Джак живееше заради своите принципи; той вярваше в изкуплението и реабилитацията, а не в отмъщението…Знаем, че Джак не би искал този ужасен, изолиран инцидент да бъде използван като претекст от правителството за въвеждане на още по-драконови присъди на затворници или за задържане на хора в затвора за по-дълго от необходимото”, се казва в съобщението.

Професор Стивън Дж. Туп от университета в Кембридж заяви, че жертвите са участвали в събитие, "за да отбележат пет години от програмата на Университета за учене заедно” – което е фокусирано върху рехабилитация на затворници.

Той добави: "Това, което трябваше да е радостна възможност да отпразнуваме постиженията на тази уникална и социално преобразуваща програма, домакин на нашия Институт по криминология, вместо това бе разрушена от неописуемо престъпно деяние”.

Сред тримата ранени, чиито самоличности не са публично оповестени, е член на университетския персонал.

"Нашият университет осъжда този гнусен и безсмислен акт на терор”, заяви професор Туп.

Водещи

Най-четени