Унгария да бъде изхвърлена от ЕС, призова Люксембург 13.09 | 15:54

Който строи огради, заплашва свободата на словото и независимостта на съда, няма място в Общността, казва Жан Аселборн

От iNews.bg

Люксембург зове Унгария да бъде изхвърлена от ЕС. Причината е основно в отношението на Будапеща към бежанците и издигането на огради по границата, които да спират мигрантския поток. "Политиката на Унгария е в пълен разрез с нормите в Евросъюза. Точно заради това би било разумно такава държава да бъде извадена от Общността”, казва пред Die Welt външният министър на Люксембург Жан Аселборн.

"Не можем да се примиряваме с това, че основни ценности на ЕС се нарушават и то в големи мащаби. Този, който, като Унгария, издига огради, за да спира бежанците или заплашва свободата на словото и медиите, както и независимостта на органите на правосъдието, трябва да бъде изключен от ЕС поне временно, а в краен случай и завинаги”, казва още той, предаде ТАСС.

Според първия дипломат на Люксембург изхвърлянето на Унгария от Евросъюза е единствената възможност, която ще позволи запазването на единството и ценностите в Общността. Освен това Аселборн предлага и да бъде въведено правило, което да позволява на държавите-членки да взимат такива решения и без съгласието на всички държави до една.

Водещи

Най-четени