Кодзиас: В парламента в Атина има мнозинство в подкрепа на договора с Македония 21.09 | 10:51

Първият дипломат на Гърция обсъди въпроса с германския си колега Хайко Маас

От iNews.bg

Има мнозинство за ратифициране на договора от Преспа в гръцкия парламент и то публично е изразено от партия СИРИЗА, партия "Река" и някои други депутати, заяви ръководителят на гръцката дипломация Никос Кодзиас след срещата с германския си колега Хайко Маас. Както съобщи кореспондента на МИА, с оглед на това, че Маас вече беше в Скопие и разговаря с македонските управляващи, договорът от Преспа бе една от темите на днешната среща на министрите на външните работи на Гърция и Германия в гръцкото външно министерство, предаде БГНЕС.

Те разговаряха за историческото споразумение и историческия шанс, които ще допринесат за стабилността в региона. "Когато свърши всичко това, което трябваше да приключи през декември, но като гледам ще приключи към средата или края на януари, тогава ще дойде ратифицирането на договора в гръцкия парламент. Също така в гръцкия парламент ще дойде за ратификация решението на НАТО за интегриране на тази страна в блока. Което означава, че ще имаме две гласувания в гръцкия парламент.

Ръководителят на гръцката дипломация повтори мнението, че в гръцкия парламент не е необходимо мнозинство на партии, а мнозинство на депутати. Кодзиас заяви след срещата с Маас, че споразумението гледа към бъдещето и дава на Балканите стабилност и сигурност, добавяйки, че след 10-20 години никой няма да помни днешните кавги, а "всички ще знаят, че има страна под името Северна Македония, в която живеят хора, които се самоопределят според демократичните си права и говорят македонски език".

Водещи

Най-четени