Влизаме в Гърция отново с QR код, но и с отрицателен PCR тест 15.07 | 13:08

Митничарите от другата страна на границата не пуснаха наши работници да отидат до Крит

От iNews.bg

Гръцките власти възстановиха системата за подаване на електронни формуляри, която генерира необходимия QR код, задължителен за всички туристи, тръгнали към южната ни съседка, съобщава БНТ.

От днес влиза в сила и изискването – всички пътуващи да представят отрицателен резултат от направен PCR тест за коронавирус.

Всичко това се прави заради отчетения ръст на заразени с коронавирус в южната ни съседка, като власите в Гърция твърдят, че имат четири пъти повече заразени, преминали през "Кулата - Промяхон".

На граничния пункт вървят и слухове, че срещу 30-40 евро всеки може да се снабди с фалшив тест, с които безпроблемно да се премине. Гърция обаче настоява, че ако болен човек бъде хванат с фалшив тест, ще налага сурови наказания.

Днес българи, тръгнали към остров Крит с договори за работа, но без направен PCR тест, не бяха допуснати да преминат границата.

"Няма пари, ние сме безработни, откъде пари за теста...Ние отиваме на работа там, тука в България няма, гладни сме, в къщи сме изпродали всичко, за да дойдем тука, сега не ни пускат", коментираха те.

Хората се питаха и какво да направят, за да влязат в съседката ни.

"Виж колко хора сме тука, откъде да вземем толкова пари, имаме и малки деца с нас... Не знам ще чакаме още час."

А иначе на граничния пункт трафикът към този час е нормален, няма изчакващи автомобили с български туристи.

Водещи

Най-четени