Оставка в Токио, Шиндзо Абе напуска поста си 28.08 | 11:21

Яппонският премиер си тръгва поради заболяване

От iNews.bg

Министър-председателят на Япония Шиндзо Абе подаде оставка, съобщи агенция Киодо, позовавайки се на правителствен източник, предаде БГНЕС. Той ще изпълнява длъжността си до избора на приемник.

Като причина за оставката е посочена "невъзможността да взема правилни решения заради заболяването си" и заради "затрудненията да изпълнява своите задължения".

Абе е обявил решението да се оттегли от поста на среща с представители на Либерално-демократическата партия.

В последно време медиите съобщаваха, че здравето на премиера се е влошило вследствие на преумора.

Преди седмица му бяха направени обстойни изследвания, а резултатите показаха обострено хронично заболяване, съпроводено от силни болки. Това подтикнало Абе да подаде оставка, "за да не се отрази здравословното му състояние на вземането на политически решения".

Шиндзо Абе страда от язвен колит, който беше причина да подаде веднъж оставка през 2007 г. След това състоянието му беше стабилизирано и през 2012 г. отново беше избран за министър-председател.

БГНЕС припомня, че Шиндзо Абе е рекордьор по отношение на продължителността на мандата като премиер на Страната на изгряващото слънце.

През 2018 г. Абе беше преизбран за председател на управляващата Либерално-демократична партия за трети мандат, който според нейния устав трябва да бъде последен. Той трябваше да остане начело на правителството до 2021 г.

Най-четени