Йотова: Българската общност в Казахстан иска по-тесни контакти с родината 13.12 | 13:11

Вицепрезидентът разговаря с представители на Българо-казахстанската търговска камара

От iNews.bg

С представители на Българо-казахстанската търговска камара разговаря вицепрезидентът Илияна Йотова на "Дондуков" 2. От името на българския културен център "Злата" в Астана те предадоха на вицепрезидента желанието на българската общност в Казахстан за по-тесни контакти с българската държава.

"Обръщаме се към Вас за подкрепа за всеобщото желание да бъдем приобщени към съвременния културен диалог между българските общности по света, който се организира с Ваше лично участие", пише в писмото до вицепрезидента Илияна Йотова.

Българската общност в Казахстан е останала встрани от вниманието на българската държава и дори не фигурира в приетата през 2014 г. Национална стратегия за българите в чужбина.

Българската диаспора в Казахстан има над 120-годишна история, корените й са в Бесарабия. Тя ревностно пази културата и традициите на българите.

Пет са общо българските културни центъра в Казахстан. В Павлодар има съботно-неделно училище с изучаване на български език, но от две години няма учител по български език.

Българската общност в Казахстан е със статут на национално малцинство и се полза с висок авторитет.

Водещи

Най-четени