Кремъл: Неучастието на Навални в изборите не ги прави нелегитимни 26.12 | 15:07

От iNews.bg

Според Кремъл неучастието на блогъра опозиционер Алексей Навални в руските президентски избори през март догодина няма да се отрази на тяхната легитимност, предадоха ТАСС и БТА.

Това заяви пред журналисти в Москва днес говорителят на руския президент Дмитрий Песков, който коментира отказа на руската ЦИК да регистрира Навални за кандидат за президент поради това, че срещу него има влязла в сила присъда (за присвояване и разхищение на финансови средства).

В Кремъл са запознати с различни изказвания по въпроса на анализатори, но не са съгласни с мнението, че отказът за регистрация на Навални може да се отрази на кампанията. Той не пожела да коментира самото решение на ЦИК за Навални, като отбеляза само, че в случая ЦИК се е ръководила изцяло от действащото изборно законодателство на Русия.

Песков обаче каза, че руските власти трябва внимателно да проучат въпроса дали призивите на Навални за бойкот на изборите не нарушават законите.

АП отбелязва, че руското законодателство не казва дали призиви за бойкот на избори са незаконни, но припомня, че миналата година властите блокираха достъпа до няколко уебсайта, призоваващи за бойкот. 

Водещи

Най-четени