Кремъл: Изгонването на руски дипломати от НАТО подкопава отношенията ни 07.10 | 16:28

Според Дмитрий Песков зад това прозира явно противоречие: от една страна представители на НАТО декларират желание за нормализиране на отношенията, а от друга - предприемат такива действия

От iNews

Решението на НАТО да изгони руски дипломати и обвиненията във "враждебна дейност" подкопават перспективите за нормализиране на отношенията и възобновяването на диалога, заяви днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Изказването му бе във връзка с обявеното решение НАТО да прекрати акредитацията на 8 руски дипломати и да намали щата на още двама, като по този начин съкрати руското присъствие наполовина. Тези действия бяха обяснени с проявата на "враждебност" от страна на Русия през последните години.

Според Песков, зад това прозира явно противоречие: от една страна представители на НАТО декларират желание за нормализиране на отношенията, а от друга, предприемат такива действия. Те "няма да ни позволят да си правим илюзии относно възможността за нормализиране на отношенията и възобновяване на диалога с НАТО", подчерта Песков и допълни, че "най-вероятно тези перспективи ще бъдат подкопани напълно".

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на свой ред обясни, че оттеглянето на акредитацията не е свързано с някаква извънредна ситуация, а става въпрос за предпазливо отношение към разузнавателната дейност на Русия.

След края на заседанието на съветниците по национална сигурност на държавите от НАТО той уточни, че са прекратени акредитациите на служители на руската мисия към НАТО, които са "необявени служители на разузнаването". "Ние констатираме нарастваща активност от страна на Русия и трябва да проявим предпазливост и да действаме по този начин, тъй като усещаме, че служителите в руската мисия осъществяват дейност, която не съответства на статута им", обясни Столтенберг.

Водещи

Най-четени