Анкара: Единствено САЩ са виновни за влошените ни отношения 16.11 | 17:31

Всичките ни проблеми могат да се решат с диалог, казва Чавушоглу

От iNews.bg

Единствено Вашингтон носи отговорност за влошените отношения между САЩ и Турция. Това обяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу. "Не е тайна, че отношенията между Турция и САЩ преживяват лоши времена, но има две причини за това. Първо, САЩ продължават да доставят оръжия на бойците от YPG /въоръженото крило на PYD – Партия на демократичното единство в Сирия, която е клон на ПКК/. Това е терористична организация, а Америка си партнира с нея. После същите оръжия турските сили за сигурност намират в ПКК. Т.е. това въоръжение се използва срещу Турция. Въпреки многократните предупреждения от Анкара, за съжаление, Вашингтон не се отказва от своята политика. Второ, САЩ все още не са стартирали на своята територия разследването на терористичната организация ФЕТО на Фетхуллах Гюлен", заяви днес пред парламента Чавушоглу, предаде БГНЕС.

Той посочи, че във Вашингтон отказват да извършат необходимите действия по отношение искането на Турция "главатарят на терористите" Гюлен да бъде предаден на властите в Анкара, което е довело не само до напрежение в двустранните отношения, но е сринало и доверието на турския народ към САЩ. Външният министър на Турция подчерта, че всички проблеми между неговата страна и САЩ могат да бъдат решени по пътя на диалога, преговорите между двамата президенти продължават, а последната визита на премиера Бинали Йълдъръм той определи като успешна.

"По пътя на диалога двете страни достигнаха до определен консенсус по въпроса за визите. Но аз смятам, че към проблема в дипломатическите отношения не беше демонстриран зрял подход, тъй като не трябваше да стига до ощетяване на интересите на гражданските лица. Все пак в тази връзка бе постигнат значителен прогрес и проблемът в основни линии е решен. Предполагам, че в близко време ние ще можем да постигнем разбирателство и за детайлите по въпроса", посочи Чавушоглу.

Той обвини САЩ и в двойни стандарти по отношение на борбата с тероризма. "Страните членки в международната коалиция, основно САЩ, не можаха да опровергаят факта, че отрядите на терористите от PYD осигуриха коридор за безопасното извеждане на ислямските джихадисти от "Ислямска държава" от Рака към Дейр ез Зор. Така, когато им е нужно, те си партнират с терористичните организации, а когато нямат интерес, те водят борба или поне си придават вид, че се борят с тях", заяви министърът в коментар за споразумението между PYD и ИД за въпросния коридор. Той подчерта, че САЩ продължават да правят една и съща грешка, като си сътрудничат с тези отряди.

"Във Вашингтон аргументират това сътрудничество с тактически съображения, но Анкара неведнъж е декларирала несъгласието си по тях. Очевидно е, че грешките, допускани в Ирак, се повтарят и в Сирия. Стабилността и бъдещето на тези две страни е въпрос от особено важно значение за Турция. Поради това е наложително сътрудничеството не с терористите, а със сирийския народ, трябва да се концентрираме в политическото урегулиране на конфликта в Сирия", заяви Чавушоглу и допълни, че на всички международни срещи Анкара винаги припомня това. Той смята, че основната цел на бойците от YPG е не борбата с ИД, а завземането на нови територии в Сирия и формиране на зони под контрола на терористите, а в името на тази цел е и тясното сътрудничество с ислямските джихадисти.

Външният министър коментира и темата за нормализирането на отношенията между Анкара и Москва, като уточни, че няма потребност да се говори за до-кризисен и пост-кризисен период между двете страни. Според него на този етап всички усилия са насочени към извеждането на двустранните отношения на възможно най-високо ниво и намирането на пътя за засилването на сътрудничеството.

Дипломатът припомни, че Турция и Русия обменят позиции и мнения по широк спектър въпроси, засягащи ситуациите в Сирия, Крим, Кавказ и Балканите. "Двете държави имат различия по отношение на ситуацията в Крим и Украйна. Имаме разногласия и по някои въпроси за Сирия. Но и Анкара, и Москва полагат усилия за гарантиране на примирието в Сирия. В случая разногласията не са пречка", посочи Чавушоглу. Той подчерта, че Турция ще продължи да защитава правата на татарите в Крим.

Водещи

Най-четени