Помпео: Убийството на Солеймани спаси много американци 04.01 | 11:52

Според него така са били спасени също и иракчани, ливанци и сирийци

От iNews.bg

По времето, когато е бил убит иранският генерал Касем Солеймани е планирал нападения не само срещу американци, но и срещу иракчани, ливанци и сирийци, заяви държавният секретар на САЩ Майк Помпео без да представи никакви доказателства.

"Когато кацна в Багдад, той беше на обиколка на региона. Преди това той е пътувал до места в целия регион. Целта на пътуванията беше да подготви изключително това, което наричаха "голяма атака”. Те имаха намерение да унищожат значителен брой американци”, заяви Майк Помпео в интервю за "Фокс Нюз”, предаде БГНЕС.

"Но без съмнение това би довело до жертви и сред местните – вероятно иракчани, ливанци и сирийци, хора от целия регион. Това нападение щеше да бъде с огромен мащаб. Не можем да говорим за подробности, но е достатъчно да кажем, че американците могат да бъдат сигурни: Решението на президента (на САЩ Доналд Тръмп – бел. ред.) да отстрани Касем Солеймани спаси много американци”, каза Помпео.

По-рано САЩ заявиха, че са извършили операцията за убийството на Солеймани, опасявайки се от неминуемо нападение от страна на Иран в региона. Операцията е проведена няколко дни, след като демонстранти нападнаха американското посолство в Багдад, за което САЩ обвиниха Иран и неговата шиитска милиция в Ирак.

Водещи

Най-четени