Скопие: Евросъюзът се проваля на Балканите, затова идват Русия и Китай 05.11 | 16:38

Мисленето в Общността е на ниво 20 век, затова не може да се справи с мигрантите, казва Георге Иванов

От iNews.bg

Провалът на ЕС на Балканите е в интерес на Китай и Русия. Това заявява президентът на Македония Георге Иванов в интервю за британския вестник ”Телеграф”. "Поради пълния си провал да се ангажира и да инвестира в региона, Европейският съюз остави отворена вратата за китайско и руско влияние на Балканите. Доскоро не виждахме руска инвестиция в Македония. Но понеже Европа се отдръпва и не изпълнява обещанията си Балканите да станат част от ЕС, призоваваме общността да дойде и да запълни празнината”, посочи Иванов.

Македонският президент казва също, че ЕС е останал в мисленето си в 20 в., а всичките му вътрешни конфликти му пречат да се справи с днешните предизвикателства, които включват масовата миграция и транснационалната дигитална престъпност. Иванов посочва и неуспеха на ЕС да насочи инвестициите си в инфраструктурния коридор Изток-Запад, който свързва Средиземно и Черно море като пример за късогледство, фокусирано върху коридора Север-Юг, който свързва Гърция и Сърбия. "Сега сме в ситуация, в която използваме китайски пари и кредити за строителство на европейки коридор, който преминава през територията на Македония. Това е парадокс. Това имам предвид като казвам, че Европа се отдръпва. Това е покана към Китай”, смята Иванов.

Президентът казва също, че продължаващото блокиране от страна на Гърция на влизането на Македония в НАТО и началото на преговори за влизане в ЕС оставят държавата в геополитическа несигурност, която характеризира изолирания подход на Европа към предизвикателствата, пред които е изправена. "На всеки 2-3 години имаме политическа криза. Помислете какво е чувството, когато сте заседнали в асансьор за 2-3 минути. Чувството е потискащо. Кара ви да се чувствате безпомощни. Помислете как се чувстваме, заседнали в такъв асансьор вече 26 години”, казва Иванов.

Той припомня думите на Бисмарк, че който контролира долината на река Вардар, контролира пътя между Европа и Близкия изток. А който контролира пътя между Европа и Близкия изток, контролира също пътя от Европа до Азия. "Изглежда Европа е забравила това”, казва Иванов.

Водещи

Най-четени