Михаил Горбачов празнува 90 години под карантина 02.03 | 12:03

Боздравления за юбилея си бившият съветски лидер получи от Байдън, Путин, Меркел и др.

От iNews.bg

Михаил Горбачов, първият и последен президент на СССР, отбеляза своя 90-ти рожден ден под карантина във вторник и както всички останали, е "уморен" от вирусни ограничения, каза неговият говорител, предадоха БГНЕС и БНТ.

Поздравления се изсипаха от цял свят, като руският президент Владимир Путин, американският лидер Джо Байдън и германският канцлер Ангела Меркел изпратиха своите най-добри пожелания, каза говорителят на Горбачов.

"Той е под карантина в болница по време на пандемията", каза Владимир Поляков, говорител на фондация "Горбачов", пред Франс прес.

"Това му омръзна, както и на всички нас", каза Поляков.

Горбачов, който ще отбележи деня със семейството и приятелите си, получи "купчина" съобщения от цял свят, каза Поляков.

Той добави, че Горбачов ще разговаря със семейството и приятелите си в социално отдалечена обстановка, вероятно чрез видеовръзка.

"Настроили сме всичко", добави Поляков.

В съобщението си по-рано във вторник Путин каза, че Горбачов е "изключителен" политик, който е помогнал за промяната на световната история.

"Вие с право принадлежите към поредица от ярки и забележителни хора, изявени държавници от съвременната епоха, които са оказали значително влияние върху хода на вътрешната и световната история", заяви руският президент в съобщението, публикувано от Кремъл.

Той похвали "енергията и творческия потенциал" на Горбачов, отбелязвайки, че бившият съветски лидер продължава да участва в хуманитарни и други проекти.

Путин и Горбачов са имали сложни отношения. През годините Горбачов редуваше фините критики към бившия офицер от КГБ и го хвалеше като шанс на Русия за стабилно развитие. Путин демонтира голяма част от постигнатото от съветския лидер по отношение на гарантирането на свободи в Русия, като свобода на събранията и свободата на словото.

Известна е фразата на настоящия президент, че съветският крах е "най-голямата геополитическа катастрофа на века". Поляков каза, че докато е бил в изолация, Горбачов продължава да работи.

"Редактира книги и статии", добави той.

Водещи

Най-четени