Версия: „Ислямска държава“ стои зад атентата в Санкт Петербург 05.04 | 18:45

Службите за сигурност не са виновни и най-добрата охрана някой ден се пропуква, твърди експерт

От iNews.bg

Терористичната групировка "Ислямска държава" стои зад атентата в метрото в Санкт Петербург. В това е убеден експертът и директор на правозащитната организация "Всемирен руски народен събор" Роман Силантиев, макар все още никой да не е поел отговорност. "По всяка вероятност това са били ИД. Преди няколко години "Кавказки емират" (терористична групировка, призната за такава от Русия, Сащ и редица държави – бел.ред.) се закле във вярност на "Ислямска държава". Почти всички терористични атаки с човешки жертви се случват по линия на тези две организации", казва той, цитиран от "РИА Новости". Предвид факта, че членовете на "Кавказки емират" са от едноименния регион, от където е родом и терористът от Санкт Петербург Акбаржон Джалилов, той също свързва атентата с групировките.

Според Силантиев усилването на охраната на границите няма да реши проблема с тероризма в Русия. "Терористите са вече интернационални. Разговорите за това, че трябва да се затварят граници, аз не ги подкрепям", казва той. И подкрепя тезата си с факта, че Джалилов е руски гражданин. Експертът смята, че не е кой знае колко трудно да се открие терорист, който е на руска територия.

Според думите му службите в страната не работят лошо, след като само през 2016 г. са предотвратили повече от 40 атентата, и още 16 през тази година. При което всеки един от тях е щял да доведе до още повече жертви. Въпреки това обаче системата за сигурност има своите пукнатини. И метрото е една от тях, тъй като няма как да бъде защитено напълно. "Дори и най-добрата работа срещу тероризма рано или късно дава дефект. Която и да било отбрана се пропуква, стига да има достатъчно опити за това. Даже трябва да се радваме, че повече от 3 години след Волгоград живеехме спокойно. Направо ни провървя", казва още Силантиев.

Водещи

Най-четени