Берлин възропта срещи заплахите на Вашингтон за санкции срещу „Северен поток 2“ 12.12 | 15:09

Европейската енергийна политика се решава в Европа, не в САЩ, каза Хайко Маас

От iNews.bg

В четвъртък германският външен министър Хайко Маас критикува остро опитите на Вашингтон да наложи санкции върху проекта за газопровод "Северен поток 2".

"Европейска енергийна политика се решава в Европа, а не в САЩ. Ние отхвърляме всякакви външни интервенции и екстериториални санкции", посочи Маас, предаде БНР.

Повод за това негово изказване са подготвяните от американските законодатели санкции срещу компании, участващи в предимно руския проект за газопровод "Северен поток 2". Целта на тези санкции на САЩ е да предотвратят завършването на проекта заради опасения, че той ще увеличи руското влияние в Европа.

Подобно изявление направи и икономическото министерство на Германия, изразявайки "съжаление", след като американските депутати дадоха първоначално одобрение на законопроект, чрез който да се накажат компаниите, които работят по изграждането на газопровода "Северен поток 2", който е на стойност 9,5 млрд. евро.

"Със съжаление отбелязваме вота в Камарата на представителите на САЩ. Нашата позиция относно извън териториалните санкции е ясна: ние ги отхвърляме", се казва в съобщението, цитирано от агенция Франс прес.

Министерството на икономиката посочи, че ще изчака резултата от гласуването на този законопроект в Сената на САЩ, което се очаква да бъде факт през следващата седмица като част от едно по-обширно законодателство, касаещо американската отбрана.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп вече заяви, че ще подпише тези мерки, ако те бъдат одобрени от двете камари на Конгреса.

В същото време и Германско-руската търговска камара (AHK) заяви, че този газопровод е важен за енергийната сигурност на Европа като цяло и призова за контрасанкции срещу САЩ, ако законопроектът бъде приет.

"Европа трябва да отговори на санкциите с контрасанкции", заяви Матиас Шеп, ръководител на Германско-руската търговска камара.

Шеп добави, че в крайна сметка американските санкции ще засегнат европейските компании повече, отколкото руските фирми, участващи в проекта.

Половината от проекта е финансиран от руския газов гигант "Газпром", а останалата част от негови европейски партньори в лицето на германските компании Wintershall и Uniper, англо-холандската Shell, френската Engie и австрийската OMV.

Самият законопроект изисква от Държавния департамент на САЩ да докладва в рамките на 60 дни имената на компании и лица, участващи в полагането на тръби за "Северен поток 2" и за "Турски поток" (газопровода от Русия до Турция).

Предвидените в законопроекта санкции включват замразяване на активи и отмяна на американски визи за изпълнителите на тези газови проекти.

Водещи

Най-четени