Празен палатков лагер за 3 млн. поклоници в Саудитска Арабия не пуска бежанци 15.09 | 16:46

Кралството не иска мюсюлмански мигранти, щели да развалят държавата

От Йоанна Димитрова

Страните от Европейския съюз бяха сериозно обвинени, че не приемат достатъчно сирийски бежанци от Саудитска Арабия и Близкия Изток. В същото време богатата заради нефта си Саудитска страна разполага с луксозни климатизирани палатки за над 3 милиона души.

Най-големият и луксозен лагер от шатри в света стои абсолютно празен, защото кралството не иска да приеме никакви бежанци, особено мюсюлмани, включително и от Сирия. Това съобщава сайтът на известния американски журналист Алекс Джонс Infowars. 

1567553

Това не са обикновени палатки, а изключително качествени и луксозни платнени постройки, разпънати на обща площ от 20 квадратни километра. Те всъщност се използват само 5 дни в годината от пристигащите от цял свят поклонници за мюсюлманския Хадж.

Палатките са с размер 8 на 8 метра и са били построени от саудитското правителство през 90-те години на миналия век. Модернизирани са през 1997 г. и дори всяка разполага с противопожарна инсталация. Целият район е разделен на лагери и всеки от тях има кухня и баня.

1567555

Каква е причината Саудитска Арабия да не желае да има общо със Сирия и народа ѝ? Според журналиста причината е именно различията във вероизповеданието. Вярванията на сирийците са значително по-либерални от повелите на уахабизма, който е възприет като държавна религия в Саудитска Арабия. 

1567554

Друга вероятна причина е сериозното увеличение на социалното подпомагане, което кралството въведе заради масово недоволство на народа. Според правителството на Саудитска Арабия имигрантите със сигурност ще искат да се възползват от социалните помощи, което ще разклати финансовата стабилност на държавата.

Водещи

Най-четени