Гърция празнува 28.10 | 15:14

Военният парад в Солун премина под полета на бойни самолети

От iNews.bg

В Гърция отбелязват националния празник "Денят Охи". В Солун празникът беше почетен с военен парад, а в Атина - с ученическа манифестация, съобщи БНР.

Гърция е единствената страна в Европа, която чества като национален празник не края на една война, а нейното начало - с гръцкото "Охи" страната се включва във Втората Световна война.

Военният парад в Солун премина под полета на бойни самолети и хеликоптери. На него участваха президентът на страната Прокопис Павлопулос и министърът на отбраната в южната ни съседка - Панос Каменос.

По време на парада в Солун министърът на отбраната в Гърция Панос Каменос коментира темата с името на Бившата югославска република Македония.  По думите му спорът с името на Македония може да бъде решен единствено когато всички лидери на парламентарните партии гласуват единодушно за предложението. Ако няма консенсус между лидерите, въпросът трябва да се постави на национален референдум, посочи Каменос. От своя страна президентът Павлопулос призова гръцкия народ да бъде единен.

Въпреки лошите атмосферни условия, парадът в Солун и манифестациите в цялата страна бяха наблюдавани от хиляди граждани, а на повечето домове в южната ни съседка все още може да се види опънат гръцкия флаг.

Водещи

Най-четени