Турция застава срещу идеята за обединяване на Кипър 03.02 | 18:56

Всички бъдещи преговори трябва да изхождат от мисълта за две държави, казва Чавушоглу

От iNews.bg

Обединението на етнически разделен Кипър в съответствие с отдавна установената формула на федерация не е тема на разговор. При всички бъдещи мирни преговори трябва да се изхожда от мисълта за постигане на договореност между две равностойни суверенни държави, заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу, предаде БГНЕС.

Изказването на Мевлют Чавушоглу след разговори с лидера на кипърските турци Ерсин Татар може допълнително да усложни срещата, която генералният секретар на ООН Антонио Гутериш възнамерява да свика следващия месец, за да прецени шансовете за възобновяване на бездействащите мирни преговори, пише сайтът "Keep Talking Greece”.

Кипърските гърци категорично отхвърлят всяка сделка, която би узаконила етническото разделение на островната държава от 1974 г.

Според турския външен министър е безсмислено да продължава обсъждането на идеята за федеративен Кипър, съставен от две отделни зони, тъй като тя не е дала никакви резултати при продължаващите вече 50 години преговори. Той каза, че кипърските гърци трябва да се примирят с фактическата ситуация на острова и да преговарят на базата на "суверенно равенство", което би довело до споразумение между две държави.

"На остров Кипър вече има две общности, два народа, две държави. Така че има фактическа ситуация, независимо дали го признават или не. Това трябва да бъде формализирано ”, каза Чавушоглу.

Кипърският турски лидер Ерсин Татар, избран миналия октомври след обещания за сключване на споразумение за две държави и още по-тесни връзки с Анкара, напълно подкрепи подхода на Чавушоглу.

Гутериш заяви миналата седмица, че мандатът на ООН за улесняване на мирните преговори изрично посочва федерацията като основа на всяко споразумение, в съответствие постигнатата преди десетилетия договорка.

Това няма да попречи нито на гръцките, нито на кипърските турци, нито на представителите на кипърските "гаранти" – Гърция, Турция и Великобритания, да изложат нови идеи за това как да се действа.

Водещи

Най-четени