Меркел: Белград и Прищина да се споразумеят до края на годината 08.05 | 10:09

Посъветвала е лидерите на двете страни да се поучат от Преспанското споразумение

От iNews.bg

Германският канцлер Ангела Меркел призова лидерите на Косово и Сърбия "да запретнат ръкави" и да постигнат взаимно споразумение.

По време на виртуалните разговори в рамките на срещата на върха на ЕС и Западните Балкани, Меркел е разговаряла с Александър Вучич и Хашим Тачи и ги е призовала да се договорят до края на тази година, предаде БГНЕС, цитирайки агенция "Ина".

Според информация от телевизия "Клан", германският канцлер е казала на двамата лидери да се поучат от Преспанския договор, подписан между премиерите на Македония и Гърция Зоран Заев Алексис Ципрас, с който се сложи край на дългогодишния спор за името на Северна Македония.

Специалният пратеник на президента на САЩ Доналд Тръмп Ричард Гренел също заяви, че споразумението трябва да бъде постигнато през тази година.

Според специалния представител на ЕС по диалога Белград-Прищина, споразумение между двете страни може да се постигне до март 2021 година.

Междувременно в косовските медии се появи информация, че позицията на Германия по отношение идеята на промяна на границите остава непроменена. Евентуална размяна на територии, каквито твърдения се появяват периодично, противоречи на идеята за постигане на мир и стабилност в региона на Западните Балкани.

Единствената задача, която преговарящите страни имат, е да постигнат всеобхватно, правно обвързващо споразумение. Смята се, че Германия в координация с европейските партньори трябва да играе ключова роля в процеса на диалог.

Водещи

Най-четени