Турция обвини Норвегия, че дава убежище на нейни военни 23.03 | 10:31

Анкара привика посланика на скандинавската страна, за да дава обяснения

От iNews.bg

Турция обвини Норвегия, че дава политическо убежище на нейни граждани, които Анкара търси във връзка с опита за преврат през миналия юли. Министерството на външните работи в югоизтчната ни съседка е привикало норвежкия посланик да дава обяснения по случая. Става въпрос за петима турски граждани – четирима военни и един военен аташе, които преди няколко месеца поискаха от Осло политическо убежище заради издадените срещу тях в Турция заповеди за арест. Норвежките власти в крайна сметка им го предоставиха, което раздразни Анкара.

"Тъжно и неприемливо е наш съюзник да подкрепя отделни лица, които са били привикани обратно в родината си. И те вместо да се върнат, се възползват от политическите, социалните и икономическите блага на страната, в която пребивават", коментира пред Reuters източник от турското МВнР, предаде ТАСС.

По-рано Hurriyet Daily News съобщи, че властите в Норвегия са предоставили политическо убежище не само на петимата турски граждани, но и на техни роднини. Скандинавската държава обаче не е първата, одобрила подобни молби. В Европа вече има няколко подобни случая, като първият беше в Гърция, която отказа да предаде на Турция осемте военни, които избягаха от родината си с хеликоптер в нощта на опита за преврат.

Водещи

Най-четени