Болшой театър: Балерини и проститутки по принуда 19.03 | 14:47

Нов скандал застигна руската културна институция

От Александър Бакалов

В ток шоуто "Железните дами" на руския телевизионен канал НТВ бившата прима балерина на Болшой театър Анастасия Волочкова  е заявила, че от театъра са карали балерини да предоставят сексуални услуги на богати мъже, съобщиха от NEWSru, цитирани от БТА.

Въпросът е бил засегнат от водещата на предаването Тина  Канделаки. Тя е казала, че до нея са стигнали слухове за това как балерини са били принуждавани да предоставят "ескортни услуги" на олигарси. Волочкова е потвърдила, заявявайки, че това е абсолютната истина. 

"Обаждаха ми се момичета, когато вече ме бяха уволнили, и ми разказваха чудовищни неща. Това започна тогава, преди 10  години" - е заявила Волочкова. Бившата солистка на Болшой театър не е отговорила на въпроса защо е било необходимо да й се  обаждат, тя самата не е ли видяла това. Вместо това е разкрила  самия процес на принуждаване на балерините да съпровождат мъже  на светски партита. 

По думите на Волочкова администратор в Болшой театър, когото не назовава поименно, но твърди, че е много известна личност в  театъра, викал момичетата по списък и им обяснявал къде трябва да отидат - на банкет с продължение, с преспиване, с всички подробности. 

На уточняващия въпрос "С кого?", балерината е отговорила: "С определени олигарси. С хора, които са в попечителския съвет или просто организират партито." 

Някои балерини са се осмелявали да попитат какво ще се  случи, ако откажат. Тогава им е било обяснявано, че ще си имат  проблеми в Болшой театър. 

По време на предаването е присъствал и балетистът Николай  Цискаридзе, който е изслушал мълчаливо колежката си, без да потвърди или да опровергае думите й. 

В Болшой театър вече са се запознали с телевизионната изява на Николай Цискаридзе и Анастасия Волочкова, но още не е взето решение каква да бъде реакцията на театъра. 

"Няма да се впускам в по-нататъшни обяснения, защото още не знам какво е решението на ръководството - как ще реагира на всичко, което се случи вчера в ефир. Като говорител на Болшой  театър не мога да го коментирам" е казала в интервю за РИА Новости Катерина Новикова. 

Говорителката на Болшой театър обаче се е съгласила да  коментира факта, че предполагаемият организатор на нападението над художествения ръководител на балета на Болшой театър Сергей  Филин, арестуваният солист Павел Дмитриченко е сменил  пострадалия балетмайстор на поста шеф на профсъюза на театъра. Това се разбра след участието на Цискаридзе в телевизионното  предаване. 

Според Новикова решението Сергей Филин да напусне поста ръководител на профсъюза е било взето преди няколко месеца, преди трагичните събития. Причината е чисто юридическа, тъй като Филин не може да съвместява двете длъжности - да ръководи колектива и едновременно с това да оглавява профсъюза. 

По думите на говорителката на Болшой театър тогава Филин се е оттеглил от ръководството на профсъюза и на негово място е бил избран Дмитриченко. Тъй като обаче Дмитриченко е в ареста, временно на негово място е избран друг, е заявила Новикова. 

Вестник Московский комсомолец обаче е изложил друга версия на случващото се. Според изданието артистите на операта и на балета имат общ профсъюз. Изборът се е състоял на два етапа. Преди месец оперната част е избрала Дмитриченко за лидер. А артистите  на балета са се събрали и са гласували само преди една седмица, като също са се спрели на Дмитриченко. 

Прима балерината на Болшой театър Анна Антоничева обяснява  избора с това, че арестуваният Дмитриченко остава лидер на техния колектив. 

Солистът на балета на Болшой театър Павел Дмитриченко с  още двама души беше задържан на 5 март. Балетистът първоначално призна, че е организирал престъплението, но "не в такава  степен, в каквато е било извършено". Изпълнител, според  следствието, е криминално проявеният Юрий Заруцки. Шофьорът  Андрей Липатов е задържан като съучастник. Твърди се, че той е закарал Заруцки на местопрестъплението. Тримата бяха оставени в ареста от московски съд до 18 април.

Според официалната информация на Министерството на вътрешните работи на Русия мотив за нападението над Сергей Филин са "личните неприязнени отношения между Филин и Дмитриченко, свързани със служебната им дейност".

Нападението срещу народния артист на Русия, 42-годишния Сергей Филин, бе извършено на 17 януари късно вечерта пред дома  му в Москва. Филин беше залят с киселина от мъж с маска. Пострадалият бе настанен в болница с изгаряния трета степен по лицето и очите. След хирургически операции в Москва той замина на лечение в Германия. Все още съществуват опасения за зрението  на Филин. 

В Русия във връзка с нападението над Сергей Филин често се споменава името на балетиста Николай Цискаридзе.

Водещи

Най-четени