Двойно повече самолети в небето за 15 години 12.03 | 17:26

2018 година е била рекордна за въздушния трафик в Европа

От iNews.bg

Световният конгрес за контрол на въздушния трафик се провежда в Мадрид. 253 изложители от цял свят и всички ключови личности са в испанската столица, което превръща този конгрес в най-голямото събитие в сектора в света.

Глобалният въздушен трафик в света ще се удвои в рамките на следващите 15 години. 2018 година е била рекордна за европейското въздушно пространство - 1,2 млрд. пътници са преминали през него, извършени са 11 милиона полета, което е увеличение с близо 4% спрямо предходната година, предаде БНР. При такива измерения не липсват и проблеми. Всеки пети полет през миналата година е бил със закъснение, а причините са свързани с недостига на квалифицирани кадри в сектора - 60%, една четвърт са били поради метеорологичния фактор и 15 на сто поради проблеми с техниката.

През 2036 година ще са необходими 620 хиляди пилоти, според данните, представени на Световния конгрес за контрол на въздушния трафик. Една от основните теми на събитието е свързана с привличането на младите хора в този сектор. Друга важна посока е да се разбие клишето, че авиационният сектор е мъжка територия. Едва 5% от пилотите в световен мащаб са жени. Друг проблем е количеството вредни емисии, което се отделя при полетите. Преди няколко години се въвежда Free Route Airspace Europe, която позволява да се правят по-директни маршрути в рамките на европейското пространство. Благодарение на нея през последните години са спестени 2,6 млн. тона вредни емисии. В рамките на няколко години се очаква да се увеличат летищата в Европа, които работят на максимален капацитет. Такива в момента са лондонското "Хийтроу" и амстердамското "Схипхол".

Водещи

Най-четени