Турция вдигна мерника и на посланиците си на другия край на света, двама вече са в ареста 19.08 | 15:37

Дългогодишен високопоставен съветник на Давутоглу също попадна зад решетките, бил уличен във връзки с Гюлен

От iNews.bg

Чистката в правителствените органи на Турция продължава в пълна сила повече от месец след неуспешния опит за преврат. Арестите и уволненията във всички възможни сектори продължават ударно, в Министерството на външните работи "метлата" минава втори път. Освен това мерникът вече е вдигнат към високите етажи на турската дипломация. Двама от посланиците на страната в чужбина са били арестувани. Това са първият дипломат на Турция в Канада Тунджай Бабалъ, както и колегата му в Коста Рика Али Фъндък. И за двамата се твърди, че са уличени във връзки с ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, сочен за организатор на преврата от 15 юли. Арестите на двамата са били осъществени още вчера.

Под прицел попадат дори и бивши служители на турското външно министерство. Днес е бил задържан и Гюрджан Балък – ключова фигура от времето на Ахмет Давутоглу, когато той ръководеше ведомството, а премиер беше Ердоган. Преди това е заемал същата длъжност и при предходния първи дипломат на Турция Али Бабаджан, а по-късно става и личен специален съветник на Давутоглу, припомня БГНЕС.

През 2013 г. Балък той организира среща между Гюлен и Давутоглу в Ню Йорк по време на срещата на върха на ООН. Арестуваният днес по същото време е бил и съветник на предишния президент Абдуллах Гюл, като е съвместявал двете длъжности. Именно той седмица по-късно докладва на президента Гюл за осъществената среща на Давутоглу с Гюлен.

Тогава тази информация е предизвикала гнева на бившия държавен глава. Той не е бил уведомен предварително за уговорената среща в САЩ, а и научава цяла седмица след завръщането на Давутоглу. По същото време Реджеп Ердоган е премиер на Турция и след едно заседание коментира с Давутоглу безпокойството си от срещата с Гюлен и най-вече от организатора й, за когото се застъпва пред президента Гюл и Балък е назначен като чиновник във външното министерство.

След опита за преврат на 15 юли в страната започна операция по издирването и арестите на гюленисти с невиждани мащаби. Още на 26 юли четирима дипломати се простиха с ангажиментите си към външното министерство. Сега явно чистката в турското МвнР продължава. По-рано днес бе съобщено, че турските служби са успели да индентифицират 53 000 гюленисти, общували си тайчно чрез мобилно приложение за кодирана комуникация. Имената им са влезли в списък и най-вероятно в близките дни ще станем свидетели на нови мащабни арести. Засега обаче не става ясно дали сред тях фигурират служители на външното министерство в Анкара и дали арестът на двамата посланици не е само началото на втората "метла" във ведомството.

Водещи

Най-четени