Турция готова да търси нефт и газ в Източното Средиземноморие до края на лятото 30.05 | 18:22

Гърция, Кипър и други държави продължават да се протиповоставят на споразумението на Анкара с Либия

От iNews.bg

Турция може да започне проучване на нефт в Източното Средиземноморие в рамките на три или четири месеца съгласно споразумение, подписано с Либия, което беше осъдено от други в региона, включително Гърция, предаде БГНЕС.

Международно признатото правителство на Националното споразумение на Либия (ПНС) подписа споразумението за делимитация на морето миналата година. Турция казва, че създава изключителна икономическа зона от южното си крайбрежие до североизточния бряг на Либия и защитава правата върху ресурсите.

Гърция, Кипър и други се противопоставят на споразумението и го наричат незаконно, обвинение, което Анкара отхвърли. Европейският съюз също се противопоставя на морската сделка, която беше подписана заедно със споразумение Турция да оказва военна подкрепа на ПНС, което води битки със сили, базирани в източна Либия повече от година.

Изказвайки се на церемония по повод пускането на турската нефтено-газова сондажна машина "Фатих" към Черно море, Дьонмез заяви, че турската петролна компания (TPAO), която е поискала разрешение за проучване в източното Средиземноморие, ще започне операции в райони под лиценз след приключване на процеса.

"В рамките на споразумението, което постигнахме с Либия, ще можем да започнем нашите операции за проучване на нефт там в рамките на три до четири месеца", каза Дьонмез. Новият сондажен кораб "Кануни" ще отиде в Средиземно море по-късно тази година, добави той.

Този ход би могъл допълнително да предизвика напрежение в региона, където Турция от години води спорове с Гърция, Кипър, Египет и Израел заради собствеността върху природните ресурси. Турция също би могла да се сблъска с възможни санкции на ЕС за своите операции, коментира в. "Катимерини".

Отделно Донмез заяви, че сондажният кораб "Фатих" ще проведе първата си операция в Черно море на 15 юли, годишнината от неуспешен опит за преврат през 2016 г.

Водещи

Най-четени