Гърция прави военно учение в Източното Средиземноморие с още 3 държави 26.08 | 12:11

Освен Франция, която подкрепи Атина в споровете с Анкара, се включват още Италия и Кипър

От iNews.bg

Франция, Гърция, Италия и Кипър ще проведат съвместни военни учения в Източното Средиземноморие на фона на гръцките спорове с Турция, потвърдиха в сряда от Атина.

Четирите държави от Европейския съюз ще вземат участие в ученията от 26-и до 28-и август.

Министерството на въоръжените сили на Франция също потвърди, че страната ще се присъедини към военните учения с Италия, Гърция и Кипър от 26 до 28 август, съобщава Ройтерс, предаде БНР.

Министерството каза още, че три френски самолета Rafale и една фрегата, оборудвани с хеликоптер, ще бъдат част от съвместните военни учения.

Ученията ще се проведат на фон на настояванията на Турция за продължаване на нейните дейности по проучването на нефт и газ в средиземноморския район, който Гърция счита за свой континентален шелф.

Ден по-рано Атина заяви, че е готова да защити суверенните си права от Турция, като това стана по време на политическата совалка в двете спорещи държави на германския външен министър Хайко Маас, чиято цел беше намаляване на напрежението между тях.

Франция подкрепя гръцката позиция по-рано този месец, изпращайки фрегата и бойни самолети в региона с оглед на нарастващото напрежение между Атина и Анкара.

Водещи

Най-четени